Orsolya
7 °C
15 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Nőt jelölt parlamenti elnöknek Bhutto pártja

MTI
2008.03.18. 10:44

Nőt jelölt a pakisztáni nemzetgyűlés élére kedden a meggyilkolt Benazir Bhutto ex-kormányfő pártja, a februári választásokon győztes Pakisztáni Néppárt (PPP). Az 52 esztendős Fahmida Mirza üzletasszony tapasztalt politikus: a mostani választásokon immár harmadszor került be a parlament alsóházába, de a testület elnöke még nem volt, és megszavazása esetén - ami biztosra vehető - ő lesz az első nő e poszton a dél-ázsiai országban. A PPP-nek és koalíciós partnerének, a Pakisztáni Muzulmán Liga-Navaznak (PML-N) 121, illetve 91 helye van a 342 tagú nemzetgyűlésben, amely hétfőn tartotta első ülését.

Mirza asszony a déli Szindh tartományból való, ahonnan a néhai Bhutto is származott. Férje régóta bizalmasa Bhutto asszony özvegyének, Aszif Ali Zardarinak, a néppárt új vezetőjének, akinek döntő szava van a párt kinevezéseiben. Benazir Bhutto 1988-ban a 160 milliós, konzervatív muzulmán ország hatvanéves történetének első női miniszterelnöke lett. Kétszer töltötte be a tisztséget, először két, másodszor - 1996-ban - három év után távolították el korrupciós vádakkal. Tavaly december 27-én öngyilkos merénylet végzett vele az Iszlámábád fővárossal szomszédos Ravalpindiben.