Jolán
2 °C
4 °C

Elengedtek egy orosz hajót a szomáliai kalózok

MTI
2008.03.19. 13:22
Szomáliai kalózok 700 ezer dollár váltságdíj fejében elengedték a másfél hónappal ezelőtt elrabolt Svitzer-Korszakov orosz vontatóhajót. A Komszomolszkaja Pravda című lap szerdai jelentése szerint a legénység négy orosz és két brit tagja jól van, s a hajó már elindult Szomáliából. A Korszakov Szentpétervárról Szahalin felé tartott, amikor az Adeni-öbölben megtámadták és egy szomáliai kikötőbe kényszerítették.

Az alkudozás azóta folyt a tulajdonos és a kalózok között. Az utóbbiak eredetileg több mint egymillió dollárt követeltek, s a hosszas tárgyalások során a lap értesülése szerint még erkölcsi kárt is emlegettek az idő elhúzódása miatt. Végül 700 ezer dollárban sikerült megállapodni. Egyes értesülések szerint az összeget helikopterről dobták le, mások szerint egyszerűen átutalták a kalózok bankszámlájára. A kiszabadult tengerészek megüzenték családjaiknak, hogy jól vannak, és Oman kikötőjébe tartanak. Onnan az illetékes szahalini tisztségviselők szerint repülőgéppel hazaindulnak. A hajót új személyzet vezeti tovább Szahalinszkba.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?