Ödön
1 °C
11 °C

Pakisztánban hétfőn választ kormányfőt a parlament

2008.03.20. 17:21

"Az elnök március 24-én 16.00 órára (közép-európai idő szerint 12.00 órára) összehívta a nemzetgyűlést, hogy megtudja, ki kapja a képviselők többségének bizalmát" - közölte Rasid Kuresi tábornok. A február 18-án megválasztott új törvényhozás, amelyben az ellenzéknek van többsége, hétfőn tartotta alakuló ülését. Szerdán a meggyilkolt Benazir Bhutto exkormányfő pártjának, a februári választásokon győztes Pakisztáni Néppártnak a jelöltjét (PPP), az 52 esztendős Fahmida Mirza orvos-üzletasszonyt választotta meg a parlament elnökének.

Egyelőre nincs megállapodás az új kormányfő személyéről, de a Pakisztáni Néppárt tagjai Juszuf Raza Gilanit, Bhutto szövetségesét, egykori házelnököt emlegetik leggyakrabban lehetséges jelöltként. Gilani azonban várhatóan csak ideiglenesen töltheti be ezt a posztot, amíg nem jelölhetik hivatalosan Bhutto özvegyét, Aszif Ali Zardarit. Zardari nem jelöltette magát a választásokon, de várhatóan májusban indul a Bhutto körzetében tartandó időszaki választáson.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?