Jónás, Renátó
5 °C
18 °C

Belorusz figyelmeztetés a Nyugatnak

2008.03.20. 22:42

Fehéroroszország diplomáciai csetepatéba keveredett az Egyesült Államokkal, amely az utolsó európai diktatúrának tartja az államot, és kitiltotta területéről Aljakszandr Lukasenka elnököt, miután harmadszor is megválasztották erre a tisztségre. Minszk konzultációra hazahívta washingtoni nagykövetét, az amerikai nagykövetnek pedig a volt szovjet köztársaság elhagyását "tanácsolták". (Ez meg is történt, de formailag azért, mert ideiglenesen hazarendelték.)

"Úgy vélem, hogy az ilyen erős nyomás alatt Belorusszia és Oroszország a kapcsolata a közeljövőben még szorosabb lesz" - mondta Lukasenka egy interjúban. Bár az Európai Unió az elmúlt hetekben nem foglakozott az USA-fehérorosz viszállyal, Lukasenka a szervezet felé is leadott egy "figyelmeztető lövést", mondván, hogy "jobb kapcsolatokat szeretne, de az teljesen elfogadhatatlan, hogy az EU úgy táncol, ahogy az Egyesült Államok fütyül".

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?