Gál
6 °C
22 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Orosz páncélosok Palesztinának

2008.03.22. 13:26

A palesztin kormány 25 orosz páncélozott szállító harcjárművet kap, az izraeli kormány áldását adta az üzletre. A harcjárművek a palesztin biztonsági szolgálatot erősítik majd. Oroszország egyébként még két éve ajánlott 50 ilyen katonai járművet a palesztin vezetésnek, Izrael azonban megvétózta az üzletet, mondván: a szélsőséges Hamász megkaparinthatja az orosz ajándékot. A zöld jelzést végül Szergej Lavrov pénteken véget ért izraeli látogatása során adta meg az izraeli kormány, ám a harci járművek számát megfelezte, és nem engedi, hogy géppuskát szereljenek rájuk.

A belső palesztin hatalmi viszály kiéleződésével tavaly júniusban a Hamász véres harcokban egyeduralma alá vonta a Gázai-övezetet. Mahmúd Abbász elnök ennek következtében feloszlatta az Iszmáíl Haníje vezette egységkormányt, rendkívüli állapotot vezetett be, és Szalám Fajjád független politikus miniszterelnökségével szükségkabinet alakult. Ennek a fennhatósága ténylegesen csak Ciszjordániára terjed ki. A jemeni kormány közvetítési kísérletei a palesztinok megbékítésére nem vezettek eredményre.