Olivér
5 °C
8 °C

Döntési jogot kaphatnak a cseh gyerekek

Független Hírügynökség
2008.03.22. 21:08

A válófélben lévő szülők 14 évesnél idősebb közös gyermekei maguk dönthessék el, hogy a válás után melyik szülővel akarnak élni - javasolják az ellenzéki cseh szociáldemokraták. Csehországban a bíróságok meghallgatják ugyan a gyerekek véleményét, ám azt a végső döntésnél nem kötelesek figyelembe venni.

A jövőben azonban a gyereké lenne a döntő szó. Az erre vonatkozó rendelkezésnek a polgári perrendtartásba kellene belekerülnie, amelynek módosításáról a cseh szenátus már tárgyal is.

A több mint tízmillió lakosú Csehországban évente körülbelül 30 ezer házasságot bontanak fel. Ezer lakosra átlagban három válás jut. A kis- vagy fiatalkorú gyermekkel váló párok száma 1996-ban 23 ezer fölé emelkedett. A házastársi kötelékből kilépők 58 százalékának egy, 37 százalékának két, fennmaradó 5 százalékának pedig három közös gyermeke van - figyelmezet

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?