Vilmos
10 °C
22 °C

Féléves börtönt kapott egy neves egyiptomi újságíró

MTI
2008.03.26. 19:31

Az egyiptomi államfő egészségi állapotáról írt cikkek miatt hat havi börtönbüntetésre ítélt szerdán egy közismert újságírót a kairói büntetőbíróság.

Ibrahim Eiszára az ad-Dusztúr című független hetilapban tavaly nyáron többször is írt arról, hogy olyan híresztelések keringenek, amelyek szerint Hoszni Mubarak elnök meghalt, vagy éppen sürgősséggel kellett kórházba szállítani. Emiatt a 79 éves Mubarak többször is arra kényszerült, hogy kiálljon a nyilvánosság elé, és cáfolja a híreszteléseket.

A belbiztonsági szolgálat által feljelentett újságírót a bíróság bűnösnek mondta ki olyan álhírek terjesztésében, amely "kárt okozhat az ország stabilitásának és általános érdekeinek". A 43 éves Eiszára megfellebbezi az ítéletet, amely szerinte ellentétes az emberi jogokról szóló valamennyi nemzetközi konvencióval. Kijelentette, ez az ítélet jól tükrözi, hogy a rendszer ellenségesen viszonyul a sajtószabadsághoz, és börtönbe akarja vetni az újságírókat.

Az Amnesty International elítélte a bíróság döntését és nagyobb szabadságot követelt az egyiptomi médiának: a nemzetközi emberjogi szervezet a sajtótörvény módosítását szorgalmazza, hogy az ilyen típusú ügyekben ne lehessen rágalmazás miatt vádat emelni. Eiszarát már korábban többször is elítélték az egyiptomi elnököt bíráló cikkei miatt.