Frigyes
17 °C
25 °C

Még mindig zárva tartják a lhászai kolostorokat

MTI
2008.03.28. 08:22

A tibeti fővárosban kitört véres zavargások után két héttel, pénteken még mindig zárva tartanak a kolostorok, közölte egy illetékes. "Egyetlen lhászai kolostor sincsen nyitva, nehéz megmondani, mikor nyitják ki újra őket" - közölte a lhászai idegenforgalmi hivatal egyik nevének elhallgatását kérő illetékese. A kolostorokat a hivatalosan 19 halálos áldozatot követelő március 14-i zavargások után zárták be. A szerzetesek március 10., a Kína elleni felkelés 49. évfordulója óta jártak ki a kolostorukból, hogy tüntessenek Lhásza utcáin. A zavargások a később a szomszédos térségekre is kiterjedtek, ahol tibeti kisebbség él.

Csütörtökön a lhászai Csokang templom tibeti szerzetesei félbeszakították a templom egyik vezetőjét, aki a tibeti helyzettel kapcsolatos a hivatalos álláspontot ismertette az oda látogató újságírók első csoportjával.

"Szabadságot akarunk, a dalai lámát akarjuk" - közölték, hazugsággal vádolva a vezetőt. Azt is elmondták, hogy március 11. óta nem hagyhatják el a kolostort. Ezt egy lhászai kormányilletékes is megerősítette, írta pénteken a The Wall Street Journal, amelynek a tudósítója szintén részt vesz a sajtó számára engedélyezett első tibeti látogatáson.