Judit
2 °C
7 °C

Ismét tüntetnek Kenyában

MTI
2008.04.01. 20:41

Kenyában ismét tüntetéshez vezetett a társadalmi nyugtalanság kedden, amikor több százan tiltakoztak a kormányalakítási huzavona miatt.

A hatalom megosztásáról márciusban megállapodó Mwai Kibaki elnök és az ellenzéket vezető Raila Odinga leendő kormányfő az idő sürgetése ellenére egyelőre nem tudott megállapodni a kulcsminisztériumok elosztásában és a kormány méretében. A két politikus egymást vádolja a súlyos, 1200 halálos áldozatot követelő zavargásokat lezáró megállapodás teljesítésének szabotálásával.

Az emberi jogi csoportok által összehívott tüntetők egy levelet akartak átadni kedden az államfői irodának, de a rendőrség útjukat állta, könnygázgránátokkal támadt rájuk és szétverte őket.

A felszínen az egyik fő vitakérdés az, hogy mekkora legyen a nemzeti egységkormány. Kibaki 44 fős tervvel állt elő, Odinga "legfeljebb" 34-et mond elfogadhatónak. A tüntető csoportok ez utóbbit is eltúlzottnak tartják, de nem ezt tekintik a fő gondnak, hanem azt, hogy a huzavona közben a milíciák újjászervezik magukat a bizonytalanság miatt.

A korrupció ellen fellépő, Transparency International nevű szervezet szerint egy "felfújt" kormány a kenyai adófizetőket büntetné, mert a komoly gazdasági veszteségeket elszenvedő országnak a kabinetre a becslések szerint évi 64 millió dollárt kellene kiadnia.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?