Olivér
5 °C
8 °C

Vatikán: Nem a zsidók ellen imádkoznak

2008.04.04. 16:30

Vatikánban kiadtak egy antiszemitizmust elítélő nyilatkozatot. A szöveg szerint a római katolikus egyház elutasítja "a zsidókkal szembeni megvetés és diszkrimináció minden formáját".

A nyilatkozat néhány zsidó szervezet aggodalmára reagált. Ugyanis több évtized után először mondhatták el a hívők nagypénteken a zsidók megtéréséért könyörgő imát. A latin nyelvű imádságot a II. Vatikáni Zsinat a 60-as években törölte el, amikor a latin nyelvű misézés helyett bevezették a nemzeti nyelvek használatát. A nem latin változatból már hiányzik az áttérésért könyörgés.

XVI. Benedek pápa engedélyt adott, hogy aki akarja, az idén húsvéttól használhassa a régi latin liturgiát is. A Szentszék közleménye azonban emlékeztet, hogy ezzel csak nagyon kevesen éltek és az egyház továbbra is tartja magát a II. Vatikáni Zsinat antiszemitizmust elítélő határozataihoz.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?