Vendel
7 °C
20 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Megnevezték a román demokraták bukaresti főpolgármester-jelöltjüket

MTI
2008.04.08. 19:44

Vasile Blaga volt belügyminisztert jelöli a bukaresti főpolgármesteri posztra a román Demokrata Liberális Párt (PD-L), amelynek politikusai nyolc éve minden helyhatósági választáson diadalmaskodtak a román fővárosban. A Traian Basescu államfőt támogató PD-L döntése kedden vált hivatalossá.

A demokraták jelenlegi főpolgármestere, Adriean Videanu nem vállalt újabb megbízatást. Blaga egyik esélyes kihívója a június 1-jei romániai helyhatósági választásokon Ludovic Orban liberális közlekedési miniszter lesz. A romániai közvélemény érdeklődéssel várja, hogy a Szociáldemokrata Párt (PSD) is bejelentse hivatalos jelöltjét, aki szintén jó esélyekkel szállhat majd versenybe.

A PSD egyik legnépszerűbb jelöltjének Sorin Oprescu orvos tűnik, aki azonban nem élvezi a szociáldemokraták bukaresti szervezetének támogatását. Ez a grémium Marian Vanghelie kerületi polgármester mellett tette le a garast.

A patthelyzet miatt egy harmadik potenciális versenyző, Miron Mitrea volt közlekedési miniszter neve is szóba került. Mi több, a román tájékoztatási eszközök úgy tudják, hogy a 2000 és 2004 között regnáló Adrian Nastase kormányának tagja tűnik most biztos befutónak pártján belül.

Függetlenül attól, hogy ki lesz a harmadik esélyes jelölt, tény, hogy a fontosabb a román pártok "nagyágyúkat" küldenek versenybe. A bukaresti főpolgármesteri szék elhódítása általában jelzésértékű, jelentősége országos.