Sára, Márió
-6 °C
2 °C

Megnevezték a román demokraták bukaresti főpolgármester-jelöltjüket

MTI
2008.04.08. 19:44

Vasile Blaga volt belügyminisztert jelöli a bukaresti főpolgármesteri posztra a román Demokrata Liberális Párt (PD-L), amelynek politikusai nyolc éve minden helyhatósági választáson diadalmaskodtak a román fővárosban. A Traian Basescu államfőt támogató PD-L döntése kedden vált hivatalossá.

A demokraták jelenlegi főpolgármestere, Adriean Videanu nem vállalt újabb megbízatást. Blaga egyik esélyes kihívója a június 1-jei romániai helyhatósági választásokon Ludovic Orban liberális közlekedési miniszter lesz. A romániai közvélemény érdeklődéssel várja, hogy a Szociáldemokrata Párt (PSD) is bejelentse hivatalos jelöltjét, aki szintén jó esélyekkel szállhat majd versenybe.

A PSD egyik legnépszerűbb jelöltjének Sorin Oprescu orvos tűnik, aki azonban nem élvezi a szociáldemokraták bukaresti szervezetének támogatását. Ez a grémium Marian Vanghelie kerületi polgármester mellett tette le a garast.

A patthelyzet miatt egy harmadik potenciális versenyző, Miron Mitrea volt közlekedési miniszter neve is szóba került. Mi több, a román tájékoztatási eszközök úgy tudják, hogy a 2000 és 2004 között regnáló Adrian Nastase kormányának tagja tűnik most biztos befutónak pártján belül.

Függetlenül attól, hogy ki lesz a harmadik esélyes jelölt, tény, hogy a fontosabb a román pártok "nagyágyúkat" küldenek versenybe. A bukaresti főpolgármesteri szék elhódítása általában jelzésértékű, jelentősége országos.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!