Nándor
9 °C
20 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Második szakaszába lép a cseh egészségügyi reform

MTI
2008.04.09. 17:17

Jóváhagyta a cseh egészségügyi reform második szakaszának legfőbb elveire vonatkozó javaslatát a cseh kormány. Az egészségbiztosítók magánosításáról még nem született végleges döntés, de a szülőknek továbbra is kórházi napidíjat kell fizetniük az újszülöttek után.

Tomás Julínek polgári demokrata egészségügyi miniszter szerint az egyetemi kórházak állami vagy önkormányzati tulajdonban lévő részvénytársaságokká alakulnának át. A kilenc egészségbiztosító közül egy - az Általános Egészségbiztosító - állami tulajdonú részvénytársaság lenne, míg nyolc kisebb egészségbiztosítót magánosítanának. A koalíciós kereszténydemokraták és a zöldek a biztosítók magánosítását ellenzik, s követelik, hogy úgy a biztosítók, mint az egyetemi kórházak is őrizzék meg nonprofit jellegüket. Az egyetemi kórházak esetében ezt a felvetést a kormány elfogadta, de a biztosítók kérdése nyitva maradt.