Erzsébet
1 °C
4 °C

Meghalt az al-Kaida-merényletek egyik fő kitervelője

MTI
2008.04.09. 18:40

Meghalt az al-Kaida nemzetközi terrorszervezet egyik vezetője, aki fontos szerepet játszott a 2005-ben Londonban elkövetett terrorcselekmények kitervelésében - közölte az amerikai terrorizmusellenes hivatal egyik tisztviselője. A rendelkezésre álló információk alapján jó okunk van feltételezni, hogy Abu Obajda al-Maszri halott - mondta a név nélkül nyilatkozó forrás. A terroristavezér halálát a jelek szerint betegség, feltehetően hepatitis okozta néhány hónappal ezelőtt, valahol az afgán-pakisztáni határ mentén húzódó törzsi területen.

Jóllehet Obajda a kevéssé ismert al-Kaida-ügynökök közé tartozott, több európai és afganisztáni merénylet megszervezéséhez köze volt, és szerepet játszott a szervezet újoncainak toborzásában is. Egyebek mellett Obajda volt az egyik fő szervezője a 2005. július 7-én a londoni metrón és egy buszon végrehajtott robbantásos merényleteknek, amelyek 52 halálos áldozatot követeltek.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?