Lukács
5 °C
20 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Zapatero letette a hivatali esküt

MTI
2008.04.12. 14:00

Letette a hivatali esküt szombaton José Luis Rodríguez Zapatero spanyol miniszterelnök, aki újabb négy évre kapott kormányfői megbízást. Az eskütételre a madridi Zarzuela palotában került sor I. János Károly spanyol király és Zsófia királyné jelenlétében. Zapatero pártja, a Spanyol Szocialista Munkáspárt (PSOE) március 9-én nyerte meg a választásokat, de nem volt képes abszolút többséget szerezni. Zapatero kisebbségi kormányt alakít, minden egyes kezdeményezéséhez külső támogatást kell majd szereznie.

Az új Zapatero-kormányban több a nő, mint a férfi, az arány 9:8, ami először fordul elő Spanyolország történetében. Ugyancsak újdonság, hogy a 37 éves feltörekvő politikai csillag, Carme Chacón személyében nő lett a védelmi tárca birtokosa. Megmaradt miniszterelnök-helyettesnek María Teresa Fernandez de la Vega, továbbra is Miguel Ángel Moratinos a külügyminiszter, s változatlanul Pedro Solbes vezeti a gazdasági és pénzügyminisztériumot.