Gál
8 °C
22 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

A kínai elnök találkozott a tajvani alelnökkel

MTI
2008.04.12. 14:31

Hu Csin-tao kínai elnök találkozott szombaton Vincent Siew megválasztott tajvani alelnökkel, ami az eddigi legmagasabb szintű találkozó az anyaország és a tőle elszakadt sziget vezetői között, és ezáltal történelmi jelentőségű. Mindketten egy ázsiai regionális fórum tanácskozásán vesznek részt a dél-kínai trópusi szigeten, Hajnanon. A rövid találkozó azzal a reménnyel kecsegtet, hogy a kínai-tajvani kapcsolatok nyolc évi feszült viszony után ismét enyhülnek - mondták megfigyelők. A tárgyalás középpontjában a kétoldalú gazdasági kapcsolatok javítása állt, amelynek ígéretével győzött Ma Jing-csou, az ellenzéki Kínai Nemzeti Párt jelöltje a tajvani elnökválasztáson.

Tajvanon az eddig kormányzó Demokratikus Haladó Párthoz (DPP) kötődő leköszönő elnök, Csen Suj-pien hol hangosabban, hol halkabban, de következetesen hirdette elnöksége alatt, hogy Tajvannak nem lehet célja a Kínával való újraegyesülés, és hogy a szigetnek törekednie kell arra, hogy de facto önállóságát előbb-utóbb nemzetközi jogilag elismert függetlenségre váltsa. Noha a Kuomintang a Kínai Kommunista Párt történelmi ellensége, vele mégis sokkal jobb kapcsolatokat ápol most Peking, mint a DPP-vel. Ennek egyrészt az az alapja, hogy a Kuomintang, akárcsak Peking, az "egy Kína elvét vallja", másrészt az, hogy a kilencvenes években a Kuomintang kormányzása alatt épültek ki Tajvan és a szárazföldi Kína rendkívül gyümölcsöző és kiterjedt gazdasági kapcsolatai, amelyek révén sokmilliárd dollárnyi tajvani tőke érkezett a Kínai Népköztársaságba.