Hedvig
7 °C
23 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Június 1-jén előre hozott választások Macedóniában

2008.04.12. 22:37

Június elsején rendezik meg az előre hozott választásokat Macedóniában. A dátumot Ljubisa Georgievszki, a nemzetgyűlés elnöke jelentette be Szkopjében, fél nappal azután, hogy a parlament - hajnalban véget ért maratoni ülésén - kimondta önmaga feloszlatását.

A döntést hónapokig tartó politikai stagnálás előzte meg a volt jugoszláv köztársaságban, és Szkopjéban kudarcként élték meg azt is, hogy Görögország ellenállása miatt elmaradt az ország meghívása a NATO-ba. Athén azt követeli, hogy Macedónia változtasson nevet, miután az egyik görög tartományt is így hívják.

A fordulat közvetlen előzménye az volt, hogy az ellenzéki Albánok Demokratikus Pártja (DUI) előre hozott választásokat szorgalmazott, s a Nikola Gruevszki kormányfő vezette hárompárti koalíció maga is támogatta a parlament feloszlatását. Bejelentése után Ljubisa Georgievszki házelnök úgy nyilatkozot, hogy nyugodt választásokat vár, nem számít politikai hátraarcra az országban. Egyúttal méltatta a macedón "politikai elit bátorságát és érettségét", amellyel döntését meghozta.

A 2006 augusztusa óta hatalmon volt koalíciót a Belső Macedón Forradalmi Szervezet-Macedón Nemzeti Egység Demokratikus Pártja (VMRO-DPMNE), a Macedón Szocialista Párt (SPM) és a Macedón Liberális Párt (LPM) politikusai alkották.