Sára, Márió
-5 °C
2 °C

Június 1-jén előre hozott választások Macedóniában

2008.04.12. 22:37

Június elsején rendezik meg az előre hozott választásokat Macedóniában. A dátumot Ljubisa Georgievszki, a nemzetgyűlés elnöke jelentette be Szkopjében, fél nappal azután, hogy a parlament - hajnalban véget ért maratoni ülésén - kimondta önmaga feloszlatását.

A döntést hónapokig tartó politikai stagnálás előzte meg a volt jugoszláv köztársaságban, és Szkopjéban kudarcként élték meg azt is, hogy Görögország ellenállása miatt elmaradt az ország meghívása a NATO-ba. Athén azt követeli, hogy Macedónia változtasson nevet, miután az egyik görög tartományt is így hívják.

A fordulat közvetlen előzménye az volt, hogy az ellenzéki Albánok Demokratikus Pártja (DUI) előre hozott választásokat szorgalmazott, s a Nikola Gruevszki kormányfő vezette hárompárti koalíció maga is támogatta a parlament feloszlatását. Bejelentése után Ljubisa Georgievszki házelnök úgy nyilatkozot, hogy nyugodt választásokat vár, nem számít politikai hátraarcra az országban. Egyúttal méltatta a macedón "politikai elit bátorságát és érettségét", amellyel döntését meghozta.

A 2006 augusztusa óta hatalmon volt koalíciót a Belső Macedón Forradalmi Szervezet-Macedón Nemzeti Egység Demokratikus Pártja (VMRO-DPMNE), a Macedón Szocialista Párt (SPM) és a Macedón Liberális Párt (LPM) politikusai alkották.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!