Erzsébet
1 °C
4 °C

Venezuela 364 tonna élelmiszersegélyt ad Haitinak

MTI
2008.04.13. 14:30

A venezuelai elnök hétvégi bejelentése szerint országa 364 tonna élelmiszersegélyt küld az éhséglázadások sújtotta Haitira. Haiti 2006-ban nyert felvételt a karibi olajtermelők szervezetébe, a Petrocaribébe, és ezzel együtt számos együttműködési egyezményt kötött Venezuelával. A Petrocaribe égisze alatt Haiti rendkívül kedvező fizetési feltételek mellett jut a karibi olajtermelők olajához.

Haitin, ahol a lakosság 80 százaléka napi kevesebb mint két dollárból él, szombaton felmentették hivatalából Jacques Edouard Alexis miniszterelnököt, miután az amerikai kontinens legszegényebb országában több mint egy hete tömeges és erőszakos tiltakozás tört ki az alapvető élelmiszerek magas árai miatt.

A karibi ország szenátusa szavazott úgy elsöprő többséggel, hogy a miniszterelnöknek mennie kell, mert csődöt mondott a válság kezelésében. Nem hivatalos adatok szerint egy héten belül öten haltak meg és mintegy kétszázan megsebesültek a zavargásokban. René Preval, Haiti elnöke egyúttal bejelentette, hogy csökkentik a népélelmezési cikknek számító rizs árát, miután a nemzetközi közösség hárommillió dollárral az ország segítségére sietett. Egy zsák rizs árát 51 dollárról 43-ra csökkentették.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?