Albert, Lipót
2 °C
12 °C

Amnesty: Európa egy erőd a menekülteknek

Független Hírügynökség
2008.04.15. 21:49

Az Amnesty International jogvédő szervezet kedden elítélte az európai menekültpolitikát. Irene Khan, a világ legnagyobb emberi jogi szervezetének főtitkára Brüsszelben azt mondta, ez az Európa-erőd valóság.

Az Amnesty International főtitkára Javier Solana külügyi biztossal, José Manuel Barrosoval, az Európai Bizottság elnökével, és Olli Rehnnel, az Unió bővítésért felelős biztosával tárgyalt. Irene Khan a félelem politikájának nevezte azt, ami szerinte uralja ma a menekültpolitikát Európában. Az Európai Unió 27 tagállamában ráadásul eltérő bevándorlás-politika van, ez tovább nehezíti az Európába vágyók dolgát. Khan szerint ezért olyan a bevándorlók helyzete, mintha lottóhúzással döntenék el, hogy ki az, aki marad, és ki az, akit kitoloncolnak.

Az érvényes jogszabály szerint a bevándorlóknak egy évig abban az uniós országban kell maradniuk, ahová először beléptek, függetlenül attól, hogy hova tartanak. Az Európai Bizottság várhatóan júniusban tesz közzé egy jelentést az Unió menekültekkel kapcsolatos álláspontjáról.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?