Albert, Lipót
2 °C
12 °C

A nepáli királyt nem zavarja a maoista győzelem

MTI
2008.04.21. 07:46
Gianendra nepáli király kizártnak nevezte hétfőn, hogy külföldi száműzetésbe vonulna amiatt, hogy a volt maoista lázadók győztek az április 10-i választásokon, és ígéretük szerint köztársasággá alakítják át a monarchiát. A katmandui királyi palota közleményben utasított vissza "minden olyan rossz szándékú információt, amely az utóbbi napokban jelent meg a hazai és a nemzetközi médiában". "Ezek az információk arról szóltak, hogy a király elhagyja az országot, és Indiába megy, ezzel szemben nem megy sehova, nem hagyja el az országot" - olvasható a közleményben.

A királyság már egy év óta csak formálisan létezik, az uralkodónak nincs semmilyen tényleges hatalma. A választási bizottság vezetője bejelentette hétfőn, hogy a volt lázadók pártja, a Nepáli Kommunista Párt megszerezte a felét azoknak a helyeknek az alkotmányozó gyűlésben, amelyekre közvetlenül választották a képviselőket, vagyis a 240 helyből 120 már a maoistáké a szavazatszámlálás legfrissebb adatai szerint. A közvetlenül választott képviselők az összes hely 40 százalékát foglalják el az új alkotmány megszerkesztésére hivatott gyűlésben.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?