Lázár, Olimpia
-6 °C
-3 °C

Carter: A Hamász békét kötne Izraellel

Független Hírügynökség
2008.04.21. 15:00

A Hamász kész békét kötni, és elfogadni az 1967-es határok mögötti izraeli államot, közölte hétfőn Jimmy Carter Nobel Békedíjas volt amerikai elnök, miután kétszer is találkozott a radikális palesztin szervezet szíriai száműzetésben élő legfőbb vezetőjével. A Hamász jelezte, hogy csak akkor fogadja el az izraeli és a palesztin vezetés közötti, még készülő megállapodást, ha azt a palesztin nép jóvá hagyja, közölte Carter.

"Az alapításkor a zsidó állam eltörlését célul kitűző Hamász a palesztinok által elfogadott megállapodást még akkor sem támadná meg, ha annak egyes részleteivel esetleg nem is értene egyet" - mondta Carter. A radikális palesztin szervezet egy levélben jelezte, hogy kész koalíciós tárgyalásokra Mahmúd Abbász palesztin elnökkel egy technokratákból álló koalíciós kormányról.

Carter az elmúlt héten kétszer is találkozott az Egyesült Államok által terrorista szervezetnek tekintett Hamász száműzetésben élő legfőbb vezetőjével. Washington és Izrael is kritizálta a volt amerikai elnököt a Kaled Mesállal Damaszkuszban folytatott tárgyalásai miatt. Carter véleménye szerint viszont nem működik az a stratégia, hogy nem ülnek le tárgyalni a Hamásszal. Közölte, a palesztin szervezetet és Szíriát is be kell vonni a közel-keleti konfliktus megoldására tett kísérletbe.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!