Orsolya
7 °C
14 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Carter sem tudta megtörni a Hamászt

MTI
2008.04.22. 07:47

Háled Mesaal, a palesztin iszlamista Hamász szélsőséges szervezet vezetője visszautasította hétfőn Jimmy Carter amerikai exelnöknek azt a kérését, hogy a radikális szervezet fegyveresei legalább egy hónapig előfeltételek nélkül szüneteltessék az Izrael elleni rakétatámadásokat. A békeközvetítés céljával közel-keleti körúton tartózkodó Carter hétfőn felhívta telefonon Jeruzsálemből a szíriai emigrációban élő palesztin politikust, kevéssel azután, hogy személyesen is találkozott vele Damaszkuszban a hét végén. Ebben a beszélgetésben szólította fel Mesaalt a rakétatámadások szüneteltetésére.

A visszautasítás azt jelenti megfigyelők szerint, hogy az exelnök, aki építőmestere volt az 1979-es egyiptomi-izraeli békeszerződésnek, ezúttal üres kézzel távozik: nem sikerült semmiféle engedményre rábírnia az élesen Izrael-ellenes Hamász szervezetet. Carter utolsó próbálkozásának napján, hétfőn hét rakétát lőttek ki a Hamász által kormányzott Gázai övezetből izraeli területre. Az egyik rakéta robbanásától megsérült egy négyéves gyermek. A Hamász katonai szárnyának egyik vezetője bejelentette, hogy a szervezet élénkíteni akarja a következő napokban Izrael elleni fegyveres tevékenységét.