Lázár, Olimpia
-6 °C
-1 °C

Washington a fehérorosz politikai foglyok szabadságáért

MTI
2008.04.23. 00:27
A Bush-kormányzat ismételten sürgette, hogy a fehérorosz hatóságok "haladéktalanul és előfeltételek nélkül" helyezzenek szabadlábra "minden politikai foglyot" - közölte keddi sajtóértekezletén Tom Casey, az amerikai külügyminisztérium helyettes szóvivője.

Arra reagálva, hogy kedden Minszkben tíz ellenzékit - közöttük Andrej Kimet - ítélt el a bíróság, a szóvivő kijelentette, hogy a fehérorosz hatóságok továbbra is kemény kézzel bánnak a politikai ellenfelekkel.

Casey szerint a januárban egy engedély nélküli tüntetésen őrizetbe vett Kimnek és társainak másféltől két évi elzárásra való elítélése újabb példa arra, ahogyan a fehérorosz kormány az ellenzéket, a polgári társadalmat elhallgattatni igyekszik.

Az Egyesült Államok és az Európai Unió az emberi jogok megsértésével vádolja a volt szovjet köztársaságot 1994 óta vaskézzel irányító fehérorosz államfőt. Alekszandr Lukasenkót nem engedik be sem az Egyesült Államokba, sem az Európai Unióba. Tavaly Lukasenkó azt hangoztatta, hogy jobb kapcsolatokat kell kiépíteni a Nyugattal.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!