Albert, Lipót
3 °C
12 °C

Grúzia ENSZ-védelmet kért Oroszország ellen

MTI
2008.04.23. 09:36

A nemzetközi közösség védelmét kérte Davit Bakradze grúz külügyminiszter Oroszországgal szemben, amelyet Tbiliszi azzal vádol, hogy be akarja kebelezni a hivatalosan Grúziához tartozó, szakadár Abháziát és Dél-Oszétiát. "Ez próbatétel Grúzia számára, (...) de a nemzetközi közösség számára is, ami a reakcióképességét, illetve azt illeti, hogy mennyire képes latba vetni befolyását valamilyen elfogadhatatlan dologgal szemben" - mondta helyi idő szerint kedden Washingtonban, egy nappal az ENSZ Biztonsági Tanácsának Grúziával foglalkozó kötetlen szerdai ülése előtt. "Ma, 2008-ban elfogadhatatlan a nemzetközi közösség számára, hogy bármely ország annektálja egy szomszédját" - tette hozzá.

Grúzia azzal vádolja Moszkvát: a szakadárok szekerét tolja azzal a minapi döntésével, hogy szorosabbra fűzi együttműködését Abháziával és Dél-Oszétiával. Tbiliszinek az Egyesült Államok támogatta NATO-csatlakozási törekvése irritálja Moszkvát, amely nem szívesen látná az atlanti szövetség F-16-os harci gépeit felszállni a Kaukázus e kulcsfontosságú térségéből.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?