Valér
-2 °C
0 °C

A tálibok megöltek tíz rendőrt, illetve határőrt

MTI
2008.04.23. 13:03

Tíz afgán rendőr és határőr halt meg, továbbá tíz megsebesült szerdán az iszlamista tálibok fegyveres támadásaiban és öngyilkos merényleteiben Afganisztánban. A déli Hilmend tartományban egy öngyilkos merénylő a körzeti rendőrparancsnokot szállító autókonvojt akarta felrobbantani. Megközelítette a gépkocsikat, mire a biztonságiak tüzet nyitottak, és megsebesítették őt, de sikerült felrobbantania magát. A támadásban két rendőr meghalt, és három megsebesült, de a rendőrparancsnoknak nem esett baja.

A kelet-afganisztáni Kunár tartományban a tálibok egy határ menti őrhelyet támadtak meg, az összetűzésben öt tiszt meghalt és heten megsebesültek. A rendőrség szerint 13 tálib is elesett a harcban. A harmadik incidens az északkeleti Bádgesz tartományban történt, egy járőröző határőrségi autót ért aknatámadás. Három határőr életét vesztette.

A tálib lázadók gyakorta támadják az afgán rendőrséget, amely sebezhetőbb a jobban kiképzett és felfegyverzett afgán katonaságnál, holott az Egyesült Államok az elmúlt három évben csaknem négymilliárd dollárt költött rá. Tavaly Afganisztánban nyolcezer ember halt meg a lázadókkal összefüggésbe hozható erőszakcselekményekben, közülük kilencszázan rendőrök voltak.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!