Judit
2 °C
7 °C

Újabb feminista aktivistát ítéltek el Iránban

MTI
2008.04.23. 13:03

Iránban újabb feminista aktivistát ítélt el bíróság a közrend megzavarásának vádjával: büntetése felfüggesztett hat hónapi börtön és tíz korbácsütés - jelentette az Etemad reformista napilap szerdai számában. Nahid Dzsafarit 2007 márciusában vették őrizetbe 32 társával együtt, mert részt vett egy csoportosulásban a teheráni forradalmi törvényszék előtt, ahol éppen feministák perében hirdettek ítéletet. Büntetésének végrehajtását két évre függesztették fel.

Hétfőn ugyanebben az ügyben és ugyanezzel a váddal ítéltek el egy feminista újságírónőt, aki hiába hangoztatta a bíróságon: újságíróként volt jelen a törvényszék előtt, hogy tudósítson a nőmozgalom öt tagjának peréről. (Az öt nőt azért vonták felelősségre, mert 2006 júniusában részt vett egy gyűlésen.)

Az iráni feministák aláírásgyűjtési kampányt indítottak annak érdekében, hogy a nők a férfiakéval megegyező jogokat élvezhessenek a házasság, a válás, az öröklés és a gyermeknevelés terén. A hatóságok az utóbbi időben számos aktivistát vettek őrizetbe, többen közülük ma is rács mögött vannak.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?