Friderika
13 °C
29 °C

Újabb feminista aktivistát ítéltek el Iránban

MTI
2008.04.23. 13:03

Iránban újabb feminista aktivistát ítélt el bíróság a közrend megzavarásának vádjával: büntetése felfüggesztett hat hónapi börtön és tíz korbácsütés - jelentette az Etemad reformista napilap szerdai számában. Nahid Dzsafarit 2007 márciusában vették őrizetbe 32 társával együtt, mert részt vett egy csoportosulásban a teheráni forradalmi törvényszék előtt, ahol éppen feministák perében hirdettek ítéletet. Büntetésének végrehajtását két évre függesztették fel.

Hétfőn ugyanebben az ügyben és ugyanezzel a váddal ítéltek el egy feminista újságírónőt, aki hiába hangoztatta a bíróságon: újságíróként volt jelen a törvényszék előtt, hogy tudósítson a nőmozgalom öt tagjának peréről. (Az öt nőt azért vonták felelősségre, mert 2006 júniusában részt vett egy gyűlésen.)

Az iráni feministák aláírásgyűjtési kampányt indítottak annak érdekében, hogy a nők a férfiakéval megegyező jogokat élvezhessenek a házasság, a válás, az öröklés és a gyermeknevelés terén. A hatóságok az utóbbi időben számos aktivistát vettek őrizetbe, többen közülük ma is rács mögött vannak.