Luca, Ottilia
-4 °C
3 °C

Üzemanyagot ad Izrael a gázai erőműbe

MTI
2008.04.23. 13:12

Izrael egymillió liter dízelolajat szállít szerdán a Gázai övezetbe, hogy ellássa üzemanyaggal az ottani villamos-erőművet, jelentette be a hadsereg. Gázai övezeti palesztin tisztségviselők korábban azt mondták, hogy ha a térség egyetlen erőműve nem kap üzemanyagot, akkor szerda délután kénytelenek lesznek leállítani a létesítményt. Az egymillió liter dízelolaj három napi üzemelésre elég. Az izraeli hadsereg szerint az üzemanyag-szállítás már a reggeli órákban megkezdődött.

Az erőmű a Földközi-tenger partján fekvő palesztin terület áramszükségletének egyharmadát fedezi, a hiányzó mennyiség java részét az izraeli villamos művek biztosítja. A Gázai övezet kizárólagos üzemanyagforrása Izrael, amely csak szórványosan szállít azóta, hogy palesztin fegyveresek április közepén a határ túloldalán megtámadták a nahal-ozi üzemanyag-raktárt és megöltek két izraeli munkást. Legutóbb egy hete érkezett izraeli dízelolaj és háztartási gáz a palesztin területre.

Izrael már az április 9-i támadás előtt is csökkentette az üzemanyag-szállítást a Gázai övezetbe, hogy ezzel is megpróbálja elérni az izraeli határ menti települések elleni palesztin rakétatámadások leállítását. A nyomásgyakorlásnak köszönhetően a rakétatámadások határozottan csökkentek, de nem szűntek meg teljesen.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!