Etelka, Aletta
-3 °C
1 °C

Nem szűnnek a heves harcok Srí Lankán

MTI
2008.04.23. 13:25

Ötvenkét tamil lázadó és tizenöt katona vesztette életét a Srí Lanka északi részén folyó heves harcokban, közölte szerdán a hadsereg és a védelmi minisztérium. A csaknem naponta ismétlődő szárazföldi, tengeri és légi összecsapások már több ezer életet követeltek az utóbbi hónapokban a dél-ázsiai szigetországban, amelynek egy részét a lázadók ellenőrzik. "A Tamil Eelam Felszabadító Tigrisei (LTTE) szakadár szervezet terroristái szerda reggel megtámadták előretolt állásainkat. A válaszcsapásban mintegy 400-500 métert elfoglaltunk az LTTE kezén lévő területből Muhamalai körzetben" - mondta a hadsereg szóvivője a Jaffna-félsziget északi részén dúló harcokról.

A védelmi minisztérium később megerősítette a halálos áldozatokról szóló híreket, és hozzátette, hogy hozzávetőlegesen száz tamil felkelő és 74 katona sebesült meg a hadsereg szerda hajnalban indított offenzívájában. A mostani, több órás heves összecsapásokra hetek óta nem volt példa. Egy neve elhallgatását kérő katonai forrás ugyanakkor a hivatalos bejelentéseknek ellentmondva 20 katona haláláról és 160 megsebesüléséről számolt be. A felkelők a honlapjukra feltett közleményben megerősítették az offenzíva hírét, de a védelmi tárca által közzétett veszteségmérleget nem kommentálták. A két fél rendszeresen egymásnak tökéletesen ellentmondó, a másik tábor veszteségeit eltúlzó információkat ad az összecsapásokról. Az adatokat független forrásból lehetetlen ellenőrizni, mert a kormány nem engedi az újságírókat a frontvonal közelébe.

A colombói vezetés szerint 3025 tamil gerillát öltek meg és 195 katonát vesztettek a harcokban január 1. óta, amikor a kormány hivatalosan is felmondta a hat éve érvényben lévő, de már 2006 óta be nem tartott tűzszüneti egyezményt. A hindu tamil lázadók 1972 óta harcolnak független államért a 75 százalékban buddhista szingalézek lakta Srí Lanka északi és északkeleti részén. Becslések szerint 60-70 ezer ember vesztette életét a fegyveres konfliktus utóbbi három évtizede alatt.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!