Salamon
12 °C
13 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Menedékjogot kapott Párizsban a volt grúz hadügyminiszter

MTI
2008.04.23. 14:02

Politikai menedékjogot kapott Franciaországban Iraklij Okruasvili, Grúzia korábbi védelmi minisztere - közölték a grúz politikus ügyvédei szerdán Párizsban. Okruasvili azután távozott külföldre, hogy összekülönbözött Mihail Szaakasvili grúz államfővel. Március végén korrupció, zsarolás és hatalmi visszaélés vádjával elítélték hazájában. Arra hivatkozva kért menedékjogot a francia hatóságoktól, hogy veszélyben lenne az élete, ha kiadnák Grúziának.

Okruasvili egyik kulcsfigurája volt korábban Szaakasvili Nyugat-barát kormányának. Hívei szerint egész kálváriája arra vezethető vissza, hogy bírálni merészelte az elnököt. Egyebek között azzal vádolta meg a múlt év szeptemberében a grúz államfőt, hogy megbízást adott egy kiemelkedő grúz üzletember meggyilkolására. Akkor azonnal őrizetbe vették a grúz hatóságok Okruasvilit, majd többmillió dollárnak megfelelő óvadék kifizetése ellenében szabadlábra helyezték, miután visszavonta ezt a vádját.

A politikus akkor elhagyta a kaukázusi országot, és Németországba távozott. Decemberben Tbiliszi kérésére őrizetbe vették Németországban, de később óvadék ellenében szabadlábra helyezték. Ezt kihasználva átmenekült Franciaországba, és politikai menedékjogot kért a francia hatóságoktól. A tbiliszi városi bíróság - a vádlott távollétében - 11 évi szabadságvesztésre ítélte márciusban a volt védelmi minisztert korrupció, zsarolás és hatalmi visszaélés vádjával.

A 2004-ben hatalomra került Szaakasvili egyik fő törekvése, hogy közelítse hazáját az Európai Unióhoz és a NATO-hoz. Az utóbbi időben lehanyatlott kezdeti népszerűsége, mert nem tudta kiemelni szegénységéből a grúz lakosság nagy részét. Politikai ellenfelei ráadásul tekintélyuralmi módszerek alkalmazásával vádolják. A szavazatok 53 százalékának megszerzésével így is megnyerte a január 5-én rendezett elnökválasztást, de vetélytársai szerint csak választási csalás révén sikerült ez neki.