Árpád
-2 °C
4 °C

Visszaviszik Kínába a Zimbabwénak szánt fegyvereket

MTI
2008.04.24. 13:23

Visszaviszik Kínába azt a hajón szállított fegyverrakományt, amelyet nem tudtak "kézbesíteni" a zimbabwei megrendelőnek, mert a tengerpart nélküli afrikai ország kikötővel rendelkező szomszédai megtagadták a fegyvereket szállító kínai teherhajótól kikötőik használatát - jelentették be csütörtökön Pekingben.

Az Egyesült Államok nyomást gyakorolt Zimbabwe szomszédaira, hogy utasítsák el a kínai teherhajó kikötési kérelmét. Számos nyugati ország és emberjogi szervezet bírálta a Zimbabwéba irányuló kínai fegyverszállítást. Érvelésük szerint a zimbabwei biztonsági erők újabb fegyverekkel való ellátása súlyosbíthatja az afrikai ország ellenzékének elnyomását egy olyan helyzetben, amelyben éppen heves vita folyik a nemrégiben tartott választások eredményeiről. Csiang Jü (Jiang Yu) kínai külügyi szóvivő szerint tisztán kereskedelmi jellegű ügyletről lett volna szó. Tavaly írták alá a fegyverszállítási szerződést, tehát nincs semmi köze a jelenlegi politikai vitához - mondta.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?