Huba
17 °C
33 °C

Megszigorítják az orosz sajtótörvényt

MTI
2008.04.25. 19:23

Az orosz Állami Duma (képviselőház) pénteken első olvasatban elfogadta a sajtótörvény módosítását, amelynek értelmében a jövőben bírósági úton be lehet zárni azt a sajtókiadványt, tévé-, illetve rádióállomást, amely rágalmakat - tudatosan hazug anyagokat - közöl.

A módosítást Robert Slegel, a több mint kétharmados többséggel rendelkező Egységes Oroszország párt képviselője, korábban a Nasi (Mieink) elnevezésű, Kreml-párti ifjúsági mozgalom aktivistája javasolta. Eszerint a lehetséges bezárás indokait felsoroló 4. paragrafusnak tiltania kell, hogy a sajtót "személyek becsületét, méltóságát sértő, vagy hírnevét rontó, tudatosan hazug állítások terjesztésére használják fel". A javaslatot a korábbi vita során elvetette a duma információpolitikával foglalkozó bizottsága.

Most azonban ugyanez a bizottság mégiscsak javasolta a módosítást. Slegelnek állítólag sikerült meggyőznie képviselőtársait, hogy indítványa nem a társadalmi-politikai kiadványok, hanem a bulvársajtó ellen irányul, amely különféle ismert személyiségek hírnevét rontja, s így a módosítás éppenséggel civilizáltabbá teszi az orosz sajtót.