Szilvia
5 °C
16 °C

Megszigorítják az orosz sajtótörvényt

MTI
2008.04.25. 19:23

Az orosz Állami Duma (képviselőház) pénteken első olvasatban elfogadta a sajtótörvény módosítását, amelynek értelmében a jövőben bírósági úton be lehet zárni azt a sajtókiadványt, tévé-, illetve rádióállomást, amely rágalmakat - tudatosan hazug anyagokat - közöl.

A módosítást Robert Slegel, a több mint kétharmados többséggel rendelkező Egységes Oroszország párt képviselője, korábban a Nasi (Mieink) elnevezésű, Kreml-párti ifjúsági mozgalom aktivistája javasolta. Eszerint a lehetséges bezárás indokait felsoroló 4. paragrafusnak tiltania kell, hogy a sajtót "személyek becsületét, méltóságát sértő, vagy hírnevét rontó, tudatosan hazug állítások terjesztésére használják fel". A javaslatot a korábbi vita során elvetette a duma információpolitikával foglalkozó bizottsága.

Most azonban ugyanez a bizottság mégiscsak javasolta a módosítást. Slegelnek állítólag sikerült meggyőznie képviselőtársait, hogy indítványa nem a társadalmi-politikai kiadványok, hanem a bulvársajtó ellen irányul, amely különféle ismert személyiségek hírnevét rontja, s így a módosítás éppenséggel civilizáltabbá teszi az orosz sajtót.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?