Orsolya
7 °C
15 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Az ENSZ BT előtt a szomáliai kalózkodás ügye

MTI
2008.04.29. 00:11

Beterjesztették az ENSZ Biztonsági Tanácsa (BT) elé azt a határozattervezetet, amely szorgalmazza a tengeri hatalmak fellépését a szomáliai partok előtt zajló tengeri kalózkodás ellen és felhatalmazást ad a fosztogatók elfogására. A tervezetet a BT három állandó - vétójoggal bíró - tagja, az Egyesült Államok, Nagy-Britannia és Franciaország, valamint Panama közösen terjesztette be. Ez utóbbi ország zászlaja alatt sok kereskedelmi hajó közlekedik.

A határozatot kezdeményező országok fel kívánják venni a küzdelmet az ellen, hogy az anarchiába süllyedt Szomália partjai előtt kalózok busás váltságdíj reményében egyre gyakrabban kerítenek hatalmukba különféle hajókat. A legutóbbi incidens a múlt héten történt: kalózok túszul ejtették egy spanyol halászhajó 26 fős legénységét, amelyet később 1,2 millió dolláros váltságdíj fejében engedtek szabadon. A határozat - elfogadása esetén - többek között felhatalmazza a tengeri hatalmakat arra, hogy a szomáliai parti vizekre belépve "minden szükségest eszközt" bevessenek a kalózkodás és fegyveres rablások megakadályozása és visszaszorítása érdekében.