Előd
7 °C
17 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

A strasbourgi bírósághoz fordul a kolozsvári egyetem két oktatója

MTI
2008.04.29. 14:04

A strasbourgi Emberi Jogok Európai Bíróságához fordul a kolozsvári Babes-Bolyai Tudományegyetemről (BBTE) 2006-ban eltávolított Hantz Péter és Kovács Lehel oktató, akiknek jogi képviselője Takács Albert volt magyar igazságügyi és rendészeti miniszter lesz.

Hantz Péter kedden emlékeztetett arra, hogy több pert is indítottak Romániában az egyetem ellen. Az egyikben az egyetem etikai bizottságának Hantzot elmarasztaló döntését támadták meg. Ezt a pert jogerősen megnyerte az oktató, viszont az eltávolításuk ügyében indított jogi eljárásokat Hantz és Kovács elvesztette. A romániai jogorvoslati lehetőségek kimerítése után döntöttek úgy, hogy a strasbourgi bíróságnál keresik igazukat, mondta Hantz. Hozzátette, várhatóan másfél hónap múlva nyújtják be az eljárás elindításához szükséges dokumentumokat.

A romániai önálló állami magyar egyetem újraindításáért küzdő Bolyai Kezdeményező Bizottság szóvivőjeként Hantz elmondta azt is, hogy kidolgoztak egy törvénytervezetet, amely az 1959-ben, a BBTE létrehozásával megszüntetett Bolyai Tudományegyetem újraindításáról rendelkezik. A jogszabály tervezetét júniusban véglegesítik, majd aláírásgyűjtést kezdeményeznek. Hantz valamennyi erdélyi magyar politikai szervezet támogatását kéri akciójukhoz.