Valér
-1 °C
0 °C

Tovább vitáznak a vereckei emlékműről Ukrajnában

MTI
2008.04.29. 16:56

Az ukrajnai sajtóban annak ellenére vitatják a vereckei honfoglalási emlékmű létjogosultságát, hogy Viktor Juscsenko elnök legutóbbi sajtókonferenciáján védelmébe vette az emlékjel felállítását. A vereckei honfoglalási emlékmű felállításával szemben foglalt állást Volodimir Szerhijcsuk ismert ukrán történész, egyetemi tanár abban az interjúban, amelyet kedden közölt az AMI Novosztyi-Ukraina hírügynökség.

A kijevi Nemzeti Egyetem professzora egyebek mellett kifejtette: mivel történelmi igazságból csak egy van, s az nem lehet szelektív, így a (magyar honfoglalás vereckei emlékművéhez) hasonló emlékjelek állítása meg kell hogy feleljen az ukrán történelmi igazságnak és az ukrán nép által birtokba vett határoknak. Szerinte az ilyen emlékművek létesítése kedvezőtlenül befolyásolhatja az ukrán nemzettudatot, ezért - mint fogalmazott - a hasonló kérdésekhez óvatosan kell hozzányúlni, minden egyes esetet külön meg kell vizsgálni.

Múlt csütörtöki negyedéves országértékelő kijevi sajtókonferenciáján Juscsenko államfő újságírói kérdésre válaszolva kijelentette, hogy támogatja a vereckei honfoglalási emlékmű építését és a munkácsi turulszobor visszaállítását. Mint kifejtette, ez a gesztus az ukrán nemzet történelme és európaisága iránti tiszteletet példázza. "Meggyőződésem, hogy nemzetem ezt megteszi, mert nem barbárok, hanem európai nemzet vagyunk" - jegyezte meg az ukrán elnök.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!