Etelka, Aletta
-3 °C
1 °C

Kostunica: Az EU-s szerződés rövid életű lesz

MTI
2008.04.29. 17:27

A májusi választások nyomán felálló új szerb parlament és kormány egyik első dolga lesz megsemmisíteni az EU-val kötött stabilitási és társulási egyezményt, mondta kedden Vojislav Kostunica szerb miniszterelnök. A Boris Tadic államfő által Luxembourgban aláírt, elvben Szerbia javát szolgáló megállapodás - tekintettel arra, hogy finisébe érkezett a május 11-i szavazás előtti kampány - még hevesebbé tette az országban zajló belharcokat.

Az európai irányultságúnak minősített pártok ellenfelei élesen elítélték a szerződés aláírását. Dragan Todorovic, a Szerb Radikális Párt elnökhelyettese kilátásba helyezte azt is, hogy Tadic elnököt az új szerb parlament alkotmánysértésért és Szerbia elárulásáért felmenti tisztségéből. A Vojislav Kostunica pártjához tartozó Zoran Loncar oktatási miniszter szerint Tadicnak felelnie kell.

Az államfő hívei ezzel szemben üdvözölték a gesztusértékű, az EU-t semmire sem kötelező megállapodást, amely akkor lép életbe, ha az Unió összes tagállamának a parlamentje - hosszas procedúra végén - elfogadja. Az aláírásra Luxembourgba érkezett Vuk Jeremic külügyminiszter, akit újságírók arról kérdeztek, hogy mi erről a véleménye, azt mondta, hogy egyelőre az aláírás a lényeg. "Az, hogy az európai integrációnk részét alkotó egyezmény teljes mértékben életbe lép-e, majd május 11-én dől el" - utalt a választásokra a politikus.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!