Lázár, Olimpia
-2 °C
3 °C

A békéről diskurált a palesztin elnök és a szaúdi király

MTI
2008.05.01. 00:34

A palesztin elnök és a szaúdi király szerdán Rijádban egyetértett abban, hogy George Bush amerikai elnöknek nyomást kell gyakorolnia közelgő közel-keleti körútján annak érdekében, hogy az önálló palesztin állam megteremtését célzó ígérete beteljesüljön.

Mahmúd Abbász palesztin elnök és Abdallah bin Abdel-Aziz szaúdi uralkodó találkozójáról beszámolva a Palesztin Hatóság rijádi nagykövete elmondta: a felekben olyan benyomás alakult ki, hogy az Egyesült Államok még mindig nem szánta el magát arra, hogy nyomást gyakoroljon Izraelre az önálló palesztin államról szóló megállapodás megkötése érdekében.

A szaúdi uralkodóval folytatott eszmecserét követően a palesztin elnök Ammánba utazott, ahol Ehud Olmert izraeli miniszterelnök szerdán, előre be nem jelentett látogatás keretében szintén a békefolyamatról tanácskozott II. Abdalláh jordániai uralkodóval. George Bush május 13-18. között tesz közel-keleti körútat, amelynek során Izraelt, Egyiptomot és Szaúd-Arábiát keresi fel.

Tavaly novemberben az Egyesült Államok közvetítésével újultak fel a palesztin-izraeli béketárgyalások, ám az előrelépésnek mindeddig kevés külső jele van. Washington reméli, hogy megállapodás születhet az önálló palesztin állam létrehozásáról Bush elnök mandátumának jövő januári lejárta előtt.