Valér
2 °C
8 °C

Öngyilkos merénylők listájára leltek Irakban.

MTI
2008.05.06. 20:22

Hatezer öngyilkos merénylő nevét tartalmazó listát találtak egy polgárőr szervezet tagjai Irak Dijála tartományában, egy razzia során - írta kedden egy iraki napilap. A merényleteket az elmúlt öt évben követték el az Asz-Szabah cikke szerint.

A támadók többsége nem iraki, hanem más arab országokból, illetve Afganisztánból érkezett - írta a lap, a polgárőrök szóvivőjét idézve. A lista mellett találtak más dokumentumokat is. Ezek arra engednek következtetni, hogy az al-Kaida terrorista szervezet több kiképzőtábort is működtet a Dijálától északra elterülő Hamrín-hegység és a Beidzsi környéki olajmezők közötti térségben, és hogy a táborokban öngyilkos merényletre vállalkozókat is felkészítenek.

A kiképzéseken 15 nő is részt vesz a szóvivő szerint. A Dijála tartomány központjában, Baakubában talált további iratokból az derül ki - folytatta -, hogy az al-Kaida megpróbál olyan özvegyeket megnyerni az öngyilkos merényleteknek, akiknek a férje is ilyen akcióban halt meg. Az elmúlt két hónapban négy nő követett el merényletet a tartományban.