Mátyás
-6 °C
1 °C

Úton az első vöröskeresztes szállítmány Mianmarba

2008.05.10. 21:14

A vöröskereszt repülőgépe péntek este szállt fel Genfben generátorokkal, víztartályokkal, víztisztító berendezésekkel, illetve mintegy 10 ezer embernek elegendő alapvető egészségügyi cikkekkel és orvosi eszközökkel a fedélzetén. A szervezet a szállítmányt elsősorban a börtönök és a munkatáborok foglyainak szánja.

Az ENSZ Menekültügyi Főbiztossága (UNHCR) közölte, hogy két, sátrakat és ponyvákat szállító teherautója bejutott Thaiföldről Mianmarba. Ez volt a szervezet első szárazföldi konvoja, amelyet a hatóságok beengedtek a katasztrófa sújtotta országba. Az UNHCR thaiföldi képviselője ezt pozitív fejleményként értékelte, és reményét fejezte ki, hogy ezzel csatornát nyithatnak a további segélyszállítmányok előtt a rászoruló megsegítésére. A menekültügyi szervezet ezen kívül egy repülőgépét is útnak indította Dubajból.

A Nargis nevű ciklon egy hete söpört végig a délkelet-ázsiai országon. Becslések szerint akár a százezret is elérheti a halálos áldozatok száma, és mintegy egymillióan maradhattak fedél nélkül. A nemzetközi humanitárius segítség eljuttatása akadozik, mert a Mianmart irányító katonai junta nem hajlandó beengedni a külföldi segélymunkásokat az országba.