Beáta, Izolda, Lea
-7 °C
5 °C

Mianmarban megtartották a népszavazás

2008.05.11. 00:25

A dél-ázsiai ország déli részén átsöprő szélviharnak 60 ezer halálos áldozata és több mint egymillió - segítségre szoruló - károsultja van.

A népszavazást - 18 év óta az első voksolást az egykori Burmában - az ország egész területén megtartották, az Iravádi deltáját kivéve, ahol a legsúlyosabb volt a pusztítás, valamint Rangunt, ahol május 24-re halasztották el. "Sok lakos dühös a kormányra. (...) Az embereket nem érdekli a szavazás. A ciklon áldozatai miatt aggódunk" - mondta egy kereskedő a delta bejáratánál fekvő Pateinben.

A ciklon - a közelmúlt egyik legsúlyosabb természeti katasztrófája - mintegy 23 ezer emberéletet követelt, 37 ezren tűntek el. Rangunban dolgozó nyugati diplomaták szerint a halottak száma a 100 ezret is elérheti. A segélyszervezetek szerint az áldozatok száma tovább nőhet, ha a túlélők, akiknek nincs mint enniük, sem inniuk, nem kapnak segítséget. Nicolas Sarkozy francia elnök szombaton elítélte a mianmari kormányzatot, amiért elutasítja a nemzetközi segítségnyújtást.