Alfréd
-3 °C
3 °C

Tizenkilencedszer is elhalasztották a libanoni elnökválasztást

MTI
2008.05.12. 21:31

A libanoni parlament elnöke, Nabih Berri - immár 19. alkalommal - elhalasztotta az elnökválasztást - jelentette be hétfőn Berri hivatala közleményben. A parlament eredetileg kedden ült volna össze, hogy megválassza az államfőt, de Nabih Berri az ülést június 10-re halasztotta. "Amennyiben a párbeszéd során eredményt érünk el, az időpontot haladéktalanul előrehozzuk" - mondta a parlament elnöke a közlemény szerint.

Előzőleg Berri egyik szóvivője a francia hírügynökséggel közölte, hogy várhatóan elmarad a parlamenti ülés az országban dúló erőszakhullám miatt, amelyben május 7. óta 61-en haltak meg és 198-an sebesültek meg a biztonsági szolgálatok adatai szerint.

A közel-keleti országban hónapok óta húzódik a politikai válság az új államfő személye körül. Az egymással szemben álló erők korábban megegyeztek ugyan Michel Szulejmán tábornok, hadsereg-főparancsnok személyében, de parlamenti megerősítését a legfőbb közjogi méltóság tisztségébe az akadályozza, hogy az ellenlábas táborok továbbra sem tudnak politikai egyezséget kötni egy nemzeti egységkormány létrehozásáról. Az ellenzék azt követeli, hogy mint kisebbség is megvétózhassa a kormány döntéseit.