Piroska
-2 °C
5 °C

Kétszáz halott a szudáni főváros elleni támadásban

MTI
2008.05.13. 22:32
Legalább kétszáz halálos áldozata volt annak a támadásnak, amelyet szombaton indított a szudáni főváros ellen egy darfúri lázadószervezet - közölte Abdel Rahim Mohamed Huszein szudáni védelmi miniszter.

A tárcavezető keddi parlamenti beszámolójában elmondta, hogy a lázadók rohamában 93 katona és 13 rendőr halt meg, emellett harminc polgári lakos vesztette életét, illetve 90 lázadó holttestére bukkantak, de ennél sokkal több tetem hever szanaszét Kartúm elővárosában, Omdurmanban, ahol súlyos harcok robbantak ki a támadás idején.

Huszein tájékoztatója volt az első hivatalos bejelentés a támadás áldozatairól. A Darfúri Igazság és Egyenlőség Mozgalma (JEM) nevű, katonailag legerősebb darfúri felkelőcsoport több száz harcosa szombaton tört Kartúm egyik elővárosába, és összecsapott a biztonsági erőkkel. Kormányforrások szerint a lázadók támadása kudarccal végződött. A támadásban mintegy 65 ember vesztette életét. Darfúri felkelők korábban még soha nem jutottak ilyen közel a nyolcmilliós fővároshoz, amelyet eddig elkerült az elmúlt évek polgárháborújának pusztítása. A lázadók támadása megrázkódtatta az észak-afrikai országot, az ENSZ és az Egyesült Államok aggodalmát fejezte ki a szudáni helyzet miatt.

Kartúm megszakította a diplomáciai kapcsolatait Csáddal, mert azt állítja, hogy a szomszédos ország támogatja Halil Ibrahim lázadóit. Csád hétfőn úgy döntött, hogy lezárja szudáni határát és befagyasztja gazdasági kapcsolatait a szomszédos országgal.