Zelma, Rajmund
-4 °C
3 °C

Brown nem akar katonai beavatkozást Mianmarban

MTI
2008.05.15. 17:14

A brit miniszterelnök nem szorgalmazza, hogy katonai támogatással juttassanak el segélyeket a rászorulóknak a természeti katasztrófa sújtotta Mianmarban, csütörtöki nyilatkozatában hozzátette ugyanakkor, hogy "semmi nincs kizárva".

Gordon Brown szokásos havi nemzetközi sajtótájékoztatóján - arra a kérdésre, hogy egyetért-e azokkal a kommentárokkal, amelyek szerint az egykori Burma katonai vezetésének elzárkózó magatartása miatt ideje lenne megfontolni a katonai beavatkozást a lakosság megsegítésre - kijelentette: jóllehet a brit kormány "semmit sem zár ki", a segélyek eljuttatásának legjobb módja az együttműködés a helyi kormánnyal.

Brown szerint nyomásgyakorlással rá kell szorítani a mianmari vezetést az országba most már beérkező segélyek szétosztására. A brit kormányfő külön megemlítette, hogy a térségben van a királyi haditengerészet Westminster nevű fregattja. Egyúttal kijelentette, hogy ő személy szerint egyáltalán nem szorgalmazza a katonai beavatkozást.

David Miliband brit külügyminiszter a hét elején a BBC rádiónak nyilatkozva úgy fogalmazott: az emberiességi megfontolásokból végrehajtott katonai akció is szerepel a Mianmarnak szánt segélyek lehetséges eljuttatási módszerei között.