Timót, Xénia
-4 °C
2 °C

Már Hamburgban a nápolyi szemét

MTI
2008.05.23. 23:27

Ötvenhat, hulladékkal teli konténer érkezett meg vonaton Hamburgba pénteken Nápolyból, a szemétválságtól sújtott dél-olasz városból. A szállítmány része annak a megállapodásnak, amelynek értelmében Németoszág segíti Nápolyt, hogy kikeveredjen a krízisből.

A hosszú szerelvény, amely több száz tonna szemet hozott, hogy egy hamburgi égetőben megsemmisítsék, 44 órán tartó út végén érkezett meg az észak-német kikötővárosba. Hamburg, vállalta, hogy 30 ezer tonna nápolyi szemet éget el a következő 10 hétben. Nápolyban hónapok óta szeméthegyek bűzlenek az utcákon. Becslések szerint több tízezer tonna hulladék gyűlt már össze a városban és Campania régióban.

Silvio Berlusconi kormányfő szerdán közölte, hogy a katonaság által őrzött nemzeti stratégiai objektumokká nyilvánítják a régió hulladéktelepeit. A szemétszállítás megakadályozása, az útblokád, a telepekre való behatolás hat évig terjedő börtönnel sújtható. A szemétproblémára harminc napon belüli megoldást ígért Berlusconi, aki a katasztrófavédelmet vezető Guido Bertolasót nevezte ki kormánybiztosnak.