Aladár, Álmos
-1 °C
3 °C

Tovább húzódik az iraki kormányválság

MTI
2008.05.28. 08:02

A fő iraki szunnita arab tömörülés felfüggesztette a tárgyalásokat a kormányba való visszatérésről, mert nem jutott megállapodásra Núri al-Máliki kormányfővel a miniszteri tisztségek elosztásáról. Szalim al-Dzsibburi, a Nemzeti Egyetértés Frontjának szóvivője szerdán közölte, hogy átadták az őket megillető hat miniszteri posztra jelölt személyek nevét tartalmazó listát. Máliki azonban nem fogadta el az egyik jelöltet, és emiatt a szunniták leállították a tárgyalásokat.

A fő iraki szunnita arab tömörülés tavaly augusztusban lépett ki Máliki 36 tagú, síita és kurd dominanciájú nemzeti egységkormányából. Egyrészt kevesellte a szunniták képviseletét a kabinetben, másrészt nagyobb beleszólást követelt magának a biztonsági ügyekbe. A miniszterelnöki hivatal több mint egy hónapja jelentette be, hogy visszatérnek a kabinetbe azok a politikai erők, amelyek tavaly váltak ki Núri al-Máliki kormányából. Akkor azt közölték, hogy eredményesnek bizonyult a megbékélési kezdeményezés, és az összes politikai tömb visszatér a kormányba, köztük a fő szunnita blokk is.

Megfigyelők szerint a szunnita front visszatérése a kormányba egyben azt is jelezné, hogy a tömörülés támogatja Málikit abban, hogy leszámoljanak Muktada asz-Szadr fegyveres milicistáival. A radikális síita hitszónok Muktada asz-Szadr hívei tavaly áprilisban léptek ki a kormányból, miután Máliki elutasította azt a követelésüket, hogy rögzítsék az amerikai csapatok kivonásának menetrendjét.