Gusztáv
-4 °C
1 °C

Laridzsáni szerint a NAÜ a nyugati hatalmakat szolgálja

MTI
2008.05.28. 09:51

Az iráni parlament újonnan megválasztott elnöke azzal vádolta szerdán a Nemzetközi Atomenergia-ügynökséget (NAÜ), hogy összejátszik a nyugati hatalmakkal az iráni atomprogrammal kapcsolatos nemzetközi vitában. Ali Laridzsáni azzal fenyegetőzött: Teherán fontolóra veheti, hogy egyáltalán együttműködjék-e az ENSZ nukleáris ügyekben illetékes szakosított szervezetével. A NAÜ sajnálkozását fejezte ki a hét elején közzétett jelentésében amiatt, hogy nem kapott választ Teherántól az iráni atomprogram esetleges katonai vonatkozásaival kapcsolatos kérdéseire. Laridzsáni feltehetőleg erre reagált szavaival.

Az iráni parlament (madzslisz) "nem fogja eltűrni az ilyen csalárd összejátszást" (a NAÜ és a nyugati hatalmak között). Ha az ügynökség és a nyugati hatalmak továbbra is ezen az úton járnak, az iráni parlament közbe fog lépni, és új irányvonalat szab meg a NAÜ-vel kapcsolatos együttműködést illetően, mondta Laridzsáni az iráni törvényhozók előtt.

Laridzsáni vezette korábban az iráni tárgyalóküldöttséget az ország atomprogramjáról folytatott nemzetközi tárgyalásokon. A madzslisz szerdán választotta meg őt elnökévé. A Nyugaton konzervatívként, reformellenesként emlegetett politikus közvetlenül megválasztása után mondott beszédében fenyegetőzött az együttműködés felmondásával.

A nyugati hatalmak azzal gyanúsítják Iránt, hogy atomfegyver megszerzésére törekszik. Teherán tagadja ezt, azt állítja, hogy atomprogramja kizárólag békés célokat szolgál.