Valér
2 °C
8 °C

Pekingben találkozott Kína és Tajvan vezetője

MTI
2008.05.28. 13:35

Hu Csin-tao (Hu Jintao) kínai elnök, kommunista pártfőtitkár szerdán Pekingben találkozott a Tajvanon hatalmon lévő Kínai Nemzeti Párt (Kuomintang) elnökével, Vu Po-hsziunggal. Hu nagy eseménynek nevezte a Kuomintang elnökének pekingi látogatását, és köszönetet mondott a május 12-i szecsuani földrengés kárvallottjainak nyújtott tajvani segítségért. Ugyanakkor nem derült ki, hogy miről tárgyalt a két politikus, mert a zárt ajtók mögött tartott megbeszélésről eddig nem adtak ki semmilyen közleményt.

Ilyen magas szintű találkozóra a sziget de facto különválása (1949) óta nem volt példa a két párt között. Enyhülést hozott Kína és Tajvan feszült viszonyában, hogy a Kínától való teljes elszakadást, a sziget teljes függetlenségét szorgalmazó erők vereséget szenvedtek Tajvanon a januári parlamenti választásokon és a márciusi elnökválasztáson.

A tervek szerint júniusban felújulnak a tizenhárom évvel ezelőtt megszakadt közvetlen tárgyalások Peking és Tajpej között. A nagyon élénk és mindkét fél számára roppant fontos gazdasági kapcsolatok egyre sürgetőbbé teszik a közlekedési és idegenforgalmi kapcsolatok kiépítését az egymástól korábban elzárkózó Kína és Tajvan között. Éppen ezért először a légi charterjáratok és a közvetlen légi áruszállítás lehetőségéről lesz a tárgyalások kezdeti szakaszában.