Oszkár
20 °C
29 °C

Nem halt meg a zambiai elnök

MTI
2008.07.03. 14:58

A zambiai alelnök cáfolta az államfő haláláról szóló csütörtöki médiajelentéseket.

Az alelnök szerint Levy Mwanawasa elnököt, akit a hét elején szélütés ért, egy párizsi kórház intenzív osztályán kezelik magas vérnyomással, állapota stabil. Az államfő halálhírét a dél-afrikai Talk Radio 702 repítette világgá a zambiai nagykövetség egyik szóvivőjére hivatkozva.

Az 59 éves zambiai elnök, Robert Mugabe zimbabwei elnök szókimondó bírálója vasárnap az egyiptomi Sarm-es-Sejkben került kórházba, miután szélütés érte egy nappal az Afrikai Unió ott rendezett csúcsértekezlete előtt. Később további kezelésre átszállították Párizsba.

"Az elnök kielégítő állapotban töltötte az éjszakát a Percy katonai kórházban, Franciaországban. A (haláláról szóló) hír nem igaz" - tudatta közleményben Rupiah Banda zambiai alelnök. Állítása szerint az államfő állapota stabil, és a kezelőorvosok elégedettek az eddigi javulással. "Továbbra is magas vérnyomással kezelik az intenzív osztályon, és nincsenek új fejlemények" - tette hozzá.

Mwanawasa a soros elnöke a Dél-afrikai Fejlesztési Közösség (SADC) regionális szervezetnek, amely a zimbabwei gazdasági és politikai válság rendezése érdekében közvetít Mugabe elnök és az ellenzék között. 2006-ban már volt egy enyhe szélütése, de mielőtt abban az évben újraválasztották volna, kijelentette: egészségi állapota lehetővé teszi, hogy tovább irányítsa az országot.