Kristóf, Jakab
18 °C
34 °C

71 szomáliai felkelő halt meg egy szomáliai-etióp hadműveletben

MTI
2008.07.04. 13:29

Hetvenegy iszlamista felkelőt öltek meg az etióp és a szomáliai kormányhadsereg egy közös hadműveletében Szomália középső részén, jelentette az etióp állami televízió. A tévé csütörtöki, késő esti beszámolója szerint az Iszlám Bíróságok Szövetsége keményvonalas felkelőszervezet offenzívát akart indítani Meteban és Gura'el térségében, és ennek akarták elejét venni a kormányerők a művelettel. Az egyik katonai szóvivőre hivatkozó televíziós híradás szerint a harcokban megölték a szövetség 13 vezetőjét és egy nemzetközi terrorista tevékenységgel gyanúsított kanadai ezredest.

Az iszlamista mozgalom egyik szóvivője viszont tagadta, hogy ilyen nagy számú áldozatot követelt az összecsapás, és azt is, hogy kanadai tiszt lett volna a soraikban. A szóvivő szerint hét fegyveresük halt meg, és másik kilenc megsebesült.

Az iszlamista lázadók fél éven át tartották megszállva az 1991 óta szinte folyamatosan a polgárháború állapotában lévő Szomália fővárosát, Mogadishut, mielőtt 2006 végén, 2007 elején a hadsereg etióp támogatással kiűzte őket onnan. A felkelésnek azonban nem vetett véget a főváros visszavétele, a harcok az elmúlt másfél évben sem szűntek meg.