Kristóf, Jakab
18 °C
34 °C

Békefenntartókat öltek meg Szudánban

MTI
2008.07.09. 19:32

Szudáni milicisták megölték Dárfúrban az ENSZ és az afrikai országok közös békefenntartó erejének (UNAMID) hét tagját, és 22-t megsebesítettek egy rajtaütésben, jelentette be a világszervezet főtitkára szerdán. Ban Ki Mun a szóvivője útján a lehető legerősebb kifejezésekkel elítélte, és elfogadhatatlannak minősítette a békefenntartók ellen intézett támadást.

Az elesettek között öt ruandai katona, valamint egy ghánai és egy ugandai rendőr van. Ban irodája szerint a közös járőr civilek meggyilkolását akarta kivizsgálni Dárfúr északi körzetében, amikor a még nem azonosított fegyveres banda rajta ütött. A támadás két órán át tartott, és a támadók nehézfegyvereket is bevetettek. Az UNAMID kartúmi szóvivője korábban csak az ENSZ-rendőrség egyik emberének a halálát erősítette meg, és azt közölte, hogy három sérültnek válságos az állapota.

Az UNAMID az ENSZ legnagyobb békefenntartó alakulata lesz, amikor eléri a teljes erejét, azaz a 26 ezer főt, de jelenleg csak tízezres a létszáma. Feladata a dárfúri lakosság védelme a fegyveres bandáktól. A 2003-ban kezdődött konfliktusban már csaknem 220 ezren vesztették életüket, és 4 millióan vannak veszélyben.