Kinga, Kincső
15 °C
31 °C

Öngyilkos robbantó tizenhét civilt és négy rendőrt ölt Afganisztánban

MTI
2008.07.13. 11:30
Tizenhét civil - többségében gyerek - és négy rendőr vesztette életét vasárnap a dél-afganisztáni Uruzgán tartományban elkövetett öngyilkos merényletben. A terrorcselekmény a déli tartomány Deh Ravud körzetében történt. Dzsuma Hán Himat tartományi rendőrparancsnok szerint az öngyilkos merénylő egy rendőri járőrkocsit vett célba egy bazárban.

A támadásban tizenhét civil és négy rendőr meghalt, harminchét ember pedig megsebesült. A rendőrparancsnok szerint a polgári áldozatok többsége gyerek volt. A környéken kilenc bolt megrongálódott vagy megsemmisült. Himat a tálib lázadókat tette felelőssé a támadásért. A tálibok egyelőre nem reagáltak a történtekre, de a lázadók gyakorta folyamodnak hasonló terrorcselekményekhez a külföldi csapatok és az afgán kormány elleni erőszakkampányukban. Uruzgán tartományt a tálibok egyik erősségéként, az ópiumtermesztés vidékeként tartják számon.

Tavaly Afganisztánban csaknem 140 terrorcselekmény történt, a halálos áldozatok száma pedig közel nyolcezerre rúgott. A tálibok hatalomfosztása óta eltelt hét év legsúlyosabb terrorcselekmények az idén július 7-én történt India kabuli nagykövetségénél, az öngyilkos merényletben több mint negyven ember halt meg, 150-en megsebesültek.