Krisztina
18 °C
24 °C

Hat biztonsági őrt robbantottak fel Afganisztánban

2008.07.14. 10:43

Hat biztonsági őr életét vesztette és kettő megsebesült egy dél-afganisztáni merényletben. Az áldozatok egy magáncég alkalmazottai voltak, a NATO parancsnoksága alatt álló csapatok egyik utánpótlás szállítmányát kísérték, amikor járművük mellett pokolgép robbant. A robbanás abban a Hilmend tartományban történt, amelyik a kormányellenes tálib lázadók egyik fellegvára és az ópiumtermelés központja.

A fundamentalista tálibok hatalmát 2001 végén döntötte meg egy nemzetközi koalíció az Egyesült Államok vezetésével, fegyvereseik azóta harcolnak a központi kormány és a külföldi csapatok ellen. Idén több mint 2300 ember (többségében fegyveres) halt meg a felkeléssel összefüggésbe hozható támadásokban. Annak ellenére, hogy a délnyugat-ázsiai országban 70 ezer külföldi katona állomásozik.

Közben újabb részletek váltak ismertté a Kunár tartománybeli amerikai őrhelyet ért vasárnapi támadásról, amelyben kilenc katona esett el. Az Afganisztán északkeleti részén nemrégiben létesített kis támaszpontot több mint 100 fegyveres rohamozta meg és közülük többnek sikerült átjutnia a külső védőfalon. A gépkarabélyokkal és kézi páncéltörő gránátvetőkkel felfegyverkezett támadókat végül visszaverték.